Изложба на портрети на исторически личности

Фев, 27, 2014

Назад

На 24 февруари 2014 година в музейна експозиция ``Войнишко въстание`` на Общински исторически музей – Радомир бе открита авторска графична изложба организирана от ТПГ „Никола Вапцаров” – град Радомир клуб ``Историк`` по повод Националния празник на Република България – 3 март. Тази   проява на най – стария ученически исторически клуб в област Перник е събитие с важно значение в културно – просветния живот на Радомир и се реализира по повод Националния празник на Република България  – 3 март. Тя е част от поредица мероприятия провеждани в нашето училище и в областта по инициатива  на областния управител на област Перник архитект Михаил Михайлов под мотото  „СИЛАТА НА БЪЛГАРИЯ”. Изложбата бе открита от Василка Стоилова – директор на ТПГ „Никола Вапцаров”.
Гости на откриването бяха:
АРХИТЕКТ МИХАИЛ МИХАЙЛОВ – ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ  НА ОБЛАСТ ПЕРНИК,
ИНЖЕНЕР ВАНЯ КОКОНОВА – НАЧАЛНИК  НА  РЕГИОНАЛЕН ИНСПЕКТОРАТ  ПО  ОБРАЗОВАНИЕ – ПЕРНИК  НА  МИНИСТЕРСТВО  НА  ОБРАЗОВАНИЕТО  И  НАУКАТА,
ПЛАМЕН АЛЕКСИЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА РАДОМИР,
УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА, МНОГО ГРАЖДАНИ.
Настоящата изложба е носител на изключителен патриотичен заряд и емоции, и е категорично доказателство, че  СИЛАТА НА БЪЛГАРИЯ Е В ТАЛАНТИТЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА.
Авторката на графичната изложба  “Портрети на исторически личности – послание за преклонение пред тях”  Александрина  Александрова е от Радомир. Тя е ученичка в 8 клас в Техническа професионална гимназия  “Никола Йонков Вапцаров” – град Радомир. Това е първата самостоятелна творческа изява на младия талант.
Александрина Александрова се занимава активно с рисуване от ранна детска възраст. Даровитата ученичка е мотивирана  да рисува портрети на исторически личности и картини с историческа тематика от любовта си към българското историческо наследство, от стремежа си да бъде продължител на националните културни традиции, от желанието си да даде своя личен принос за популяризиране на славната българска история.
Александрина Александрова има сериозен интерес в областта на историята на българското Възраждане и новата българска история и  е член на училищен ученически клуб  “Историк”  в ТПГ „Никола Вапцаров” – град Радомир.         
   
Изложбата “Портрети на исторически личности – послание за преклонение пред тях” с настоящото второ издание се превръща в традиционна проява на клубa след първото и издание през 2010 година с авторските творби на Женя Желязкова – бивш член на клуба, вече завършила средното си образование.

Снимки от изложбата може да видите тук
Назад